Top

Mad & MinderEt spil, der vækker appetitten hos ældre og demente

Et spil, der vækker appetitten hos ældre og demente

Det kan være svært at svare på spørgsmål som: ”Er du sulten?” eller ”Hvad har du lyst til at spise?”, hvis man er ældre eller lider af demens. Med et nyt spil sætter Odense Kommune skub i de ældres appetit, hukommelse og fortælleglæde.

Mad & Minder er et spil, der handler om at kombinere madbilleder og tale om, hvad der går godt sammen. Spillet er en indsats for at hjælpe underernærede ældre og er udviklet af Mad & Måltider i Odense Kommune i samarbejde med Skriv klart.


Billederne er en hjælp for demente
Det særlige ved Mad & Minder er, at det er bygget op omkring billeder, som stimulerer sanserne og vækker hukommelsen. Spillet har derfor en stærk effekt på personer med demens, som får mulighed for selv at sætte ord på, hvad de godt kan lide, hvem de er, og hvad de har oplevet gennem deres liv.

Tag for eksempel Jørgen.

Jørgen bor på et plejecenter i Odense Kommune. Han er 87 år og lider af Alzheimer. Plejepersonalet har svært ved at få Jørgen til at spise nok. Det er, som om lyset er slukket i hans øjne, og han bliver forvirret, når de ansatte spørger, hvad han kunne tænke sig at spise.

Her er Mad og Minder en stor hjælp. For når Jørgen ser billederne, hjælper det hukommelsen på vej. Pludselig kan han huske, hvordan han som dreng spiste brunsviger. At hans livret er grillkylling med kogte kartofler, og at æbler minder ham om hans sommerferier i kolonihaven.

Nu kender personalet også til Jørgens historier. Og samme eftermiddag skærer Jette et æble i både og siger: ”Her er et æble, Jørgen. Ligesom de æbler, der voksede i din kolonihave. Jørgen lyser op.”

Billederne knytter sig til langtidshukommelsen og får derfor de ældre til at associere frit og tale løs.


Fortællinger giver vigtig viden
Ved at skabe grobund for gode samtaler om mad, giver Mad & Minder plejepersonalet vigtig viden om den ældres madvaner og præferencer. En viden, der kan bruges i køkkenet og af personalet til at forebygge underernæring.


Spil til hele Odense Kommune
Spillet er trykt i 200 eksemplarer og bliver i løbet af efteråret rullet ud på alle plejecentre og aktivitetstilbud for ældre i hele Odense Kommune.

Kontakt Skriv klart for mere information om spillet:
Skriv til kontakt@skrivklart.dk eller ring på 22 36 05 67

Skriv en kommentar